La Campaneta. Onda /// #2 Socialización
Projecte en col·laboració amb Grupoaranea i Cel-ras arquitectura.
Per a estes jornades varem demanar ajuda a les associacions i veïns interessades en ajudar a la reactivació de La Campaneta a nivell de usos socials, culturals inclús propostes d’auto-gestió de espais… La Campaneta pretén ser un projecte de reactivació urbana dels barris i del Centre Històric, que fomente la implicació veïnal en el seguiment d’actuacions i activitats, i fomente un associacionisme cultural i social actiu…
El programa s’inicià el divendres 5 a les 19:30 una Exposició a l’aire lliure en gran format de la fotògrafa Milena Villalba. L’exposició «Substància Cremada» retractà les ceràmiques fàbriques abandonades d’Onda. Després varem contar amb una microconferencia de Diana Sanchez, presidenta de APIVA (Associació per la protecció del Patrimoni Industrial Valencià) qui va compartir diferents referències de projectes sobre la recuperació d’edificis industrials recuperats a través de projectes autogestionats per iniciatives ciutadanes. Seguidament presentarem el Pla Especial de protecció del Centre Històric, els resultats del Pla de Participació amb veïns, l’exposició de Pla Director i projecte per a la progressiva obertura d’espais. Per acabar, els assistents varen disfrutar en primícia de la projecció del Vídeo documental dels antics treballadors de la Campaneta.
El dissabte 6 de juny, a partir de les 11:00 varem convidar a unes conferències a diferents experts dels àmbits del patrimoni industrial ceràmic com Vicent Estall (Director del Museu de la ceràmica d’Onda), Xavier Laumain (arquitecte a ARAE patrimonio y restauración i Director del Congrés de Ceràmica Nolla) i Isabel Gorbe (presindenta de la Fundació las Ollerias s.XXI de Terol dedicada a la recuperació del patrimoni de forns d’olleries). Acabarem el matí amb una Taula redona de debat sobre la importància del nostre patrimoni com a oportunitat per a la reactivació de la ciutat i la seua inclusió en estratègies europees.
El dissabte per la vesprada es completà la jornada amb activitats per a xiquets, dedicades a la difusió dels coneixements i anècdotes sobre la indústria ceràmica que ells van conèixer, que es realitzaran espais públics del centre històric per traure la ceràmica al carrer, a la plaça del Plà. En aquestos tallers lúdics infantils es recuperà la tècnica de «acantillar» per fer una gran instal.lació ceràmica muntada pels xiquets, un taller de dibuix i pintura sobre ceràmica i tallers de difusió del patrimoni cultural a través del reconeixement de fotos històriques.
Una vegada més aquestes jornades van servir per tornar a mostrar les capacitats i la utilitat d’aquesta antiga fàbrica per a convertir-se en un equipament per al barri i un node cultural per a Onda.
Teaser y video: Paula Martínez i Julio Adell. Cel-ras.